Billeskov´s Brok-Blog

Akvarist vs Akvarieholder: Hvem er hvem?

I de senere år har vi fra flere og flere foredragsholdere og artikelforfattere skulle lægge øre og øjne til ordet, AKVARIEHOLDER.

Hver gang jeg støder på dette ord fyldes jeg med en vis undren, for hvem tilhører denne kategori, og hvad skal dette lidt nedladende skældsord bruges til?

Jeg opfatter brugen af ordet, AKVARIEHOLDER som en fornedrelse af en for mig, udefinérbar gruppe akvarister, og en slags selvforherligelse af de personer, som tager ordet akvarieholder i sin mund.

For hvem er det, som er akvarist?

 1. Er en akvarist en person som bruger en vis procentdel af sin fritid på akvariehobbyen, og i såfald hvor mange?

 2. Skal han/hun have læst et X antal bøger (evt. fremmedsprogede?) for at kunne dekorere sig med titlen akvarist?

 3. Skal man være medlem af en akvarie- og/eller specialforening, og i den/de med rund hånd kunne strø om sig med det ene latinske navn efter det andet, og hvor svære skal de være at udtale?

 4. Er man akvarist hvis man tager rundt og holder foredrag og skriver mange artikler?

 5. Er man akvarist hvis man rejser ud i verden og fanger sine fisk selv?

 6. Er man akvarist, hvis man har lavet et dansk førstegangsopdræt, eller kun opdrætter fisk som kan give en guldnål i opdrætskonkurrencen?

 7. Skal man have mere end ét akvarium, og hvor store skal de i så fald være?

 8. Og endelig, skal man for at kunne kalde sig akvarist, ha' haft akvarium/er i en X antal årrække, og/eller eventuelt have evner som feteret dyrlæge med speciale i ichthyologi?

Der er sandelig en række spørgsmål som dukker op, når man får serveret ordet akvarieholder. Også selvom man får det svar, at en akvarieholder er en person som bare har et akvarium, som vedkommende så bare kigger på en gang i mellem, medens en akvarist er en person som udviser stor interesse for sine fisk og akvariehobbyen, samt begejstres over den forunderlige verden som udspiller sig under vandoverfladen.

Men udviser en "akvarieholder" ikke interesse for fisk og akvariehobby, ved at bruge både tid og penge på at opstille og passe og pleje sit akvarium, og begejstres denne person ikke over at få den oplevelse det er at se f.eks. sin store Guppy- eller sværddragerhun pludselig føder sine første unger?

Jo, selvfølgelig..! - men så er vedkommende jo også akvarist.

Jamen, er en akvarieholder så en nybegynder da? Ikke ud fra det svar som man iflg. ovenstående får serveret, og heller ikke ud fra, at selv mangeårige akvarister kan få påhæftet øgenavnet, akvarieholder. Det er for mig at se som om, at hvis man ikke er noget indenfor "musikken" - ja, så "stemples" man som akvarieholder.

I yderste konsekvens kan ordet akvarieholder brugt af en foredragsholder på et akvariemøde i en akvarieforening få uheldige følger, når et nysgerrigt kommende medlem forsigtigt stikker hovedet indenfor for at se om en akvarieforening nu også er noget at satse på.

Når vedkommende så direkte eller indirekte skal opleve at blive døbt "andenrangs-akvarist" - ja, så er jeg sikker på at vedkommende alligevel ikke er et kommende medlem. Og så er vi ved at være der henne, hvor foreningernes formålsparagraf ikke længere har nogen som helst værdi. Vi risikerer istedet, at akvarieforeningerne kommer til at bestå af sammenspiste grupper mennesker, som tilsidst ender med at dyrke åndelig indavl på hinanden..!

Nuvel, det er i yderste konsekvens og stadig fiktion, men jeg kan godt se en fare ved at dele akvarister op i os selv i foreningerne og "dem derude". For det er jo det ordet akvarieholder drejer sig om - er det ikke?

Eller er det bare fordi at en foredragsholder synes, at nu skulle han/hun lige sige noget fikst?

Er det det sidste som er tilfældet, vil jeg gerne være det foruden, da jeg ikke kan se noget seriøst formål med brugen af ordet, akvarieholder - men der er måske nogle (derude) som kan forklare mig seriøsiteten i dette ordvalg?

Det bliver endnu mere bizart, hvis vi overfører denne opdeling til andre grupper af mennesker. Hvad siger du f.eks til at kalde en penneven for en brevholder, og hvad med en ryger, er han en pibeholder? Eller Linse Kessler - hvad tror du hun vil sige til, at blive kaldt brystholder? (nåerh ja - ka´ godt se, at det sidste måske var et skidt eksempel...)

Ja, vi er ved at være langt ude, men for mig at se, ikke længere ude end ved denne opdeling af akvaristerne. Akvarieholder er et fjollet ord, som ingen som helst berettigelse har i - og udenfor - de danske akvarieforeninger.

Vi har ikke brug for dette ord, og vi behøver ikke at placere os selv højt oppe på et elfenbenstårn sådan som f.eks. lægerne gør det - prøv bare at se i dagspressen hvor populære de er..!

Nej, lad os endelig putte ordet tilbage hvor det kom fra - hvor det så end er, og du kan så vælge at gøre som jeg: Jeg har nemlig valgt at påberåbe mig retten til at kalde mig for akvarist, SELVOM:

 1. - jeg ikke er indhaver af (ret mange) akvarier

 2. - jeg kun "opdrætter" mine egne fisk ved en tilfældighed

 3. - jeg kun er medlem af én forening

 4. - jeg kun sidder i én bestyrelse

 5. - jeg sommetider snyder med vandskift

 6. - jeg i nogle tilfælde bruger flagefoder

 7. - jeg tit plages af alger i mit akvarium

 8. - jeg ofte bruger populærnavne

 9. - jeg meget sjældent (læs, aldrig) holder foredrag

 10. - jeg ikke vil være med til at opdele akvarister i et slags elite-, og et andenrangs hold..!

- og jeg nægter pure, at snige mig langs husmure efter mørkets frembrud, af dén grund..!

powered by FreeFind

 
Lyt til AC/DC
mens du er her :o)

AC/DC Radio - Let there be rock 24 hours a day at RadioForest.net

(åbner nyt vindue/fane)
 

Valid XHTML5 & CSS3

1:160-uNiverset Nondo.dk - Alt fra retro til nye spil Aqualex.dk - Det akvaristiske leksikon FlazArt Webdesign