Rotala rotundifolia(Roxburgh) Koehne (1880)

Da jeg i sin tid skulle starte et planteakvarium op, som også fruen i huset skulle kunne holde ud at se på, havde jeg en del samtaler med Claus Christensen fra Tropica.

Det her skulle gøres rigtigt, og et at Claus' råd var, at jeg i opstarten skulle sørge for at der var rigtig mange hurtigtvoksende planter i akvariet, på den måde kunne man få akvariet "igang".

Rotala rotundifolia

Rotala rotundifolia er en nøjsom plante som vokser særdeles godt - bare den får noget lys...

I mit plantevalg var der en beskeden dusk af Rotala rotundifolia, som fik et hjørne af akvariet. Det skulle vise sig at være et godt valg, da Rotala rotundifolia er en yderst nem og hurtigt voksende plante.

Snart var det tid at omstikke plantestænglerne, men da det er lidt besværligt, og skal gøres en gang om ugen, blev metoden snart mere brutal:

 - en saks..!

Plantetykningen, som nu havde opnået et anseeligt omfang, blev hårdt og brutalt klippet ned til ca 5 cm. Det overskydende var i starten nemt at komme af med, men snart var "markedet" mættet, så det blev til en god spandfuld ca. hver anden uge, som røg på kompostdyngen i baghaven.

Rotala rotundifolia kommer fra det sydøstlige Asien, hvor den vokser i og langs vandløb, vandhuller og kanaler, og her kan den danne store udstrakte tæpper.

I emers form er bladene grønne, runde og modsatte. Blomsterne er meget små, og sidder tæt sammen i en aks. Desuden har blomsten et sambladet bæger, og kronbladene er violette.

I akvariet, altså under vand (submers), bliver bladene helt anderledes. De bliver aflange og knapt så tykke i "kødet". Også her kan bladene sidde modsat, men lige så ofte kan der sidde tre i en krans. Bladene er ca. 1 cm. lange, og alt efter lysstyrken kan de få en himmelsk rødbrun anløbning.

Rotala rotundifolia

I akvariet skal man ikke forvente at den blomstre, da det kræver at den skyder op af vandet, hvilket kan være meget svært at få den til. Ligger man lidt på den lade side og lader den gro, vil planten blot lægge sig lige under overfladen. Her vil bladene rette sig efter lyset, og nærmest ligge som en vifteform.

Planten skyder villigt små rødder ned i det fri akvarievand, og det kan virke meget dekorativt. Men glæden bliver hurtigt kort, idet den snart skal sørge for at der ikke kommer lys ned i akvariet - altså igen en saks..!

Har man fisk som elsker at lægge æg i fintløvede planter, er Rotala rotundifolia som skabt til denne form for morskab. Klipper man planten det samme sted hver gang f.eks. 10 cm over bundlaget, vil planten hurtigt danne et meget tæt og fintrevlede rodnet fra klippepunktet og ned til bundlaget - her i dette sammensurium af fine rødder, har mange af mine fisk haft mangt og meget kørende.

Rotala rotundifolia er en anbefalelsesværdig og yderst voksevillig plante, som bare kræver et godt lys, regelmæssige vandskift og så den lille frisøruddannelse.

Planten kaldes også for Rotala indica.

Etymologi

Rotala: Række (henviser til bladenes stilling på typearten).

rotundifolia: med runde blade (bladenes form over vand - emers).
rotund = rund
folia = blad

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler, fotos, og tegninger her fra falz.dk
Læs lånebetingelserne
 

Download:
Denne artikel fylder ved download, ca. 1 1/3 sider i A5-format, med en skriftstørrelse på 10 pkt. Times New Roman
- uden billeder..!
Fotos og tegninger skal hentes/lånes separat, og fås derved i en bedre kvalitet.
Dokumentet er i Word-format.
KUN for redaktørere..!

Download artikel
 

Udskrift:
Artiklen bruger 2 stk.
A4 sider - incl. billeder.
Tilladt for alle..!