Crinum thaianumSchulze (1971)

Crinum thaianum tilhører familien Amarylidaceae, som også vore hjemlige Påskeliljer tilhører. Man kender idag omkring 130 forskellige Crinum-arter, som alle er løgplanter, men det er meget få som har interesse for os akvarister.

Crinum thaianum

© Foto: F. Ingemann Hansen

Ved første øjekast ligner C. thaianum, med sine 1-2 cm brede og op til 2 meter lange blade, mest af alt en Kæmpevallisneria. Og som denne, vokser C. thaianum i naturen helt neddykket i vand.

Den har sin hjemstavn i Thailand, hvor den er at finde i nedbørsrige kystregioner i floder og bække med stærk strøm, i det sydlige Thailand. Her vokser den i meget tætte bestande, så tætte at de er meget vanskelige at samle ind, uden at ødelægge de kraftige løg med det kraftige rodnet.

Da C. thaianum blev indført til Europa, var man meget skeptisk indstillet overfor en sådan plante, da det at flytte eller omplante en løgvækst i fuld vegetation aldrig går godt - den måtte have en hvileperiode. Men det viste sig at disse betænkeligheder var ubegrundede, da planten ikke havde nogen udpræget hvileperiode.

Når man køber en C. thaianum, er det meget vigtigt at se efter om løget er beskadiget. Der må heller ikke være for meget råd på løget. Er der alligevel lidt råd, skæres dette forsigtigt fra inden løget sættes i bundlaget.

Da løget kan blive op til 8 cm. i diameter, bør bundlaget have en tykkelse på mindst 12 cm., der hvor planten skal stå.

Den øverste del af løget, løghalsen, skal stikke over bundlaget. Bundlaget bør have en kornstørrelse på ca. 3 mm., og være næringsrigt samt ikke for nyanlagt.

Crinum-løget behøver masser af tid for at etablere sig, og derfor skal man være sikker på at man véd hvor planten skal stå i lang tid fremover.

Da planten i akvariet også får over 2 meter lange blade, er det selvsagt i store og høje akvarier den hører hjemme. Bladene vil lægges sig som et tæppe på overfladen, og snart udelukke lyset til de andre planter i akvariet. Man bør derfor beskære planten, og sandsynligvis indeholder den ikke fiskefjendtlige stoffer, men skift nu alligevel vand efter en beskæring.

C. thaianum er velegnet til akvarier indeholdende fisk med forkærlighed for bløde planter, og et akvarie med kun denne plante-art, kan godt virke dekorativt sammen med sten og trærødder.

Får planten lov at stå i fred, kan man opleve at den sætter små sideløg. Disse løg kan tages fra, men det må ske meget forsigtigt, for ikke at skade dem. Små Crinum-løg er gode i akvariet, men det er kun et spørgsmål om tid...

Etymologi´en:

Crinum: kommer af, krinon, som betyder Lilje.
thaianum: efter findestedet, Thailand.

NB

I Thailand indgår løget i en creme til at blødgøre huden med...

powered by FreeFind

Billedet er venligst udlånt af min gode ven,
F. Ingemann Hansen.
Se flere pletskud på:

akvariefotografen.dk

Det er tilladt at låne artikler, fotos, og tegninger her fra falz.dk
Læs lånebetingelserne
 

Download:
Denne artikel fylder ved download, ca. 1 1/4 sider i A5-format, med en skriftstørrelse på 10 pkt. Times New Roman
- uden billeder..!
Fotos og tegninger skal hentes/lånes separat, og fås derved i en bedre kvalitet.
Dokumentet er i Word-format.
KUN for redaktørere..!

Download artikel
 

Udskrift:
Artiklen bruger 1 stk.
A4 sider - incl. billeder.
Tilladt for alle..!