Anubias barteri var. nanaSchott (1860)

Anubias barteri var. nana

Anubias barteri var. nana - En smuk plante, som gør sig godt i næsten ethvert akvarium.

Tager man et smut til Afrika, nærmere betegnet til Cameroun, vil man blandt Bolbitis heudelotti, Crinum natans og Nymphaea zenkeri, også kunne finde den ca. 10 cm. høje Anubias barteri var. nana - i daglig tale, også bare kaldt for Anubias nana. I Camerouns floder danner de sammenfiltrede rødder et tæt netværk, som gør at planten holdes fast på sten, rødder o.lign., dvs. at den også danner såkaldte hæfterødder.

A. barteri var. nana tilhører familien Araceae, som også huser velkendte akvarieplanter som Cryptocoryne, samt de mere potteplantelignende sumpplanter som også kan ses udbudt til salg i akvarieforretningerne - og som også er blevet tilladt holdt i akvarier af bedømmelsesdommerne i DAU, nemlig Acorus-arterne og Spathiphyllum.

A. barteri var. nana blev så sent som i 1947 fundet på den berømte Galathea-ekspedition, og Botanisk have i København fik som de eneste herhjemme, nogle få eksemplarer af denne plante. Og "takket være" den berømte stiklingekløe som nogle af os lider af, kunne man efter et stykke tid finde planten udbudt til salg i en forretning ved navn AKVARIUM KØBENHAVN. Her var prisen den nette sum af 5 kr. pr. blad.

Tropica´s stifter, Holger Windeløv kom en dag også forbi denne forretning, og han er jo som bekendt til planter, og dermed blev A. barteri var. nana sat i produktion, til alle akvaristers glæde. TROPICA var det første gartneri herhjemme som satte planten i produktion.

Det som gør denne plante så populær er (ikke prisen) at man meget nemt kan hæfte den fast på sten og trærødder, samt at den er en meget robust plante, som er en smule "ligeglad" med lysintensiteten i akvariet. Men får den for lidt lys, vil bladene blive små og mørke. Derimod hvis man har meget lys over den, vil bladene blive store og let lysegrønne.

Det er vigtigt at plantens vandrette rhizom (Rodstængel) ikke "proppes" ned i bundlaget, men ligge lige over dette så kun rødderne stikker ned i gruset. Hvis det alligevel sker vil rhizomet rådne og planten dør.

A. barteri var. nana kan holdes i akvarier med temperaturer fra 20 - 300C., og kan dermed holdes af de fleste - og bliver det..!

Mest brugt er at sætte planten på en trærod eller fastklemme den mellem en dynge sten, og så lade den gro op ad denne mod lyset. Og så skal den bare ha' fred og ro. Planten vokser meget langsomt, og kan beholde sine "gamle" blade i over 3 år.

Blomsten af Anubias barteri var. nana

Blomsten

Den største ulempe ved plantens gamle blade, er Penselalger (UF..!). Penselalger er også langsomt voksende, og har derfor gode muligheder for at brede sig på netop A. barteri var. nana's blade.

Dyrket på sump kan A. barteri var. nana blive op til 15 cm. høj, og den sætter her gerne blomst.

Men også under vand kan man se dette fænomen. Det er som om at planten ikke rigtig kan finde ud af om den er over eller under vand.

Dog er planten ikke i stand til at udvikle frø under vand. Blomsterne er små, og sidder samlet i en kolbeformet stand.

Hylsterbladet er grønlig til cremehvid eller brækhvid om man vil. Blomsten er lidt reduceret og enkønnede. De hvide hanblomster består af 5-6 støvblade, og de sidder oven over de grønlige hunblomster.

A. barteri var. nana er også meget populær blandt cichlidioterne, især blandt Malawi-freaks. Malawi-cichlider er jo blandt andet berygtet for at sætte planter til livs. A. barteri var. nana har meget seje og læderagtige blade.

De fleste planter indenfor dens familie, har nogle olier, bitterstoffer eller cyanogene forbindelser i bladene, som gør at disse planter er uinteressante i gastronomisk øjemed. Om dette også er tilfældet hos A. barteri var. nana, véd man ikke på nuværende tidspunkt - det er vist ikke undersøgt..!

Etymologi

Anubias: Opkaldt efter den ægyptiske gud, Anubis.
barteri: Til ære for Charles Barter
nana: lille

var'et står for variant, dvs. at planten er en variant af Anubias barteri.

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler, fotos, og tegninger her fra falz.dk
Læs lånebetingelserne
 

Download:
Denne artikel fylder ved download, ca. 2 sider i A5-format, med en skriftstørrelse på 10 pkt. Times New Roman
- uden billeder..!
Fotos og tegninger skal hentes/lånes separat, og fås derved i en bedre kvalitet.
Dokumentet er i Word-format.
KUN for redaktørere..!

Download artikel
 

Udskrift:
Artiklen bruger 2 stk.
A4 sider - incl. billeder.
Tilladt for alle..!