Sarcophyton latumDana (1846)

I starten af sin æra som koralrevsakvarist, lægger man hurtigt mærke til de svampelignende læderkoraller af Sarcophyton-slægten. Heldigvis ligger det således, at disse spændende koraller ofte findes på markedet, og ikke nok med det - de hører også til de mere taknemlige og letholdne koraller, og de giver nybegynderen gode muligheder for at have noget med et spændende udseende i sit koralrevs-akvarium.

Sarcophyton latum

Da Sarcophyton-arterne kan være særdeles svære at artsbestemme, er det ikke sikkert
at det på dette foto drejer sig om S. latum - men den ligner den endog særdeles godt.

At artsbestemme en Sarcophyton er ikke noget for en menig akvarist. Ofte kan de bare skelnes på de "bensplinter" som stiver korallen af. Ikke nok med det, disse splinter kan også have forskellig form, alt efter hvor disse befinder sig i læderkorallen, så ikke engang med en dessikeret koral og en lup kan man hjælpes på vej.

Man kan så blot glæde sig over deres forskelligt udseende og farver. Farver er nu så meget sagt, da Sarcophyton-arterne ofte er let gule, gul-beige, lyst brune på kroppen, og nogle gange med en let grønlig farve på polypperne.

Sarcophyton latum tilhører familien Alcyonidae, som også indeholder slægterne, Alcyonium, Cladiella, Capnella, Lobophyton, Sinularia og Sphaerella. Den har en kort kraftig "fod", og den noget tykke og bølgende skive er tæt besat med polypper. Farven er almindeligvis gullig til gul-beige, og polypperne kan antage en grønligt skinnende farve.

Sarcophyton latum forekommer på lavt vand, og er udbredt i hele det Indiske Ocean. Det at den findes på lavt vand fortæller os at denne læderkoral indeholder zoozanteller, hvilket gør den istand til ikke bare at overleve, men også at vokse med lys, som den eneste ernæringskilde. Hvis man byder den på nyklækkede artemia, eller en anden form for fint foder, tager den da også gerne for sig af disse.

Isætningen af Sarcophyton latum i akvariet burde ikke volde de store problemer, da den hurtigt fæstner sig til det substrat som den måtte komme i berøring med. Men har man (og det har man) HQI/T5-belysning over akvariet, kan det være en god ide, at man i de første 2-3 dage, lægger noget let skyggende over korallen, f.eks. i form af de grønne plastic-trævler som man kan købe til filterbrug.

Sarcophyton latum er en voksevillig læderkoral i akvariet, men dermed ikke sagt at den bare kan "gå for lud og koldt vand". Den har nogle krav som man ikke kommer uden om, og det første er en ordentlig belysning (HQI/T5) til zoozantellerne. Dens voksevillighed gør at den kræver god plads at brede sig på, og man skal have in mente, at Sarcophyton latum er - som en del af dens slægts-fæller - ret ømfindtlig overfor nældegifte fra andre koral-arter.

Dette kan let konstateres, da der opstår hvidlige pletter der hvor korallen er blevet "brændt". Den tåler dog sagtens berøring fra sine artsfæller, og tanken om en gruppe-"beplantning" er tillokkende (hvis tegnebogen ellers tillader det).

En kraftig vandbevægelse er - omend ikke alfa, men så omega - da den skider (ja, undskyld - jeg véd godt at det lyder vulgært) ret kraftigt i form af et slimet lag som lægger sig henover koralpolypperne.

Denne substans skal fjernes, og det kan kun ske i den allerkraftigste og skiftende vandbevægelse. Men det er mange gange ikke nok, og man må da fra tid til anden ty til vandbevægelse frembragt af en kraftig håndbevægelse lige over korallen.

Ikke nok med at den er nem at pleje i et akvarium, den er også nem at formere. Man skærer bare et lille stykke af den, og placerer det et sted hvor det bliver siddende, og snart vil dette stykke vokse sig fast til underlaget, og begynde at gro.

Nu kan man ikke bare sådan skære en læderkoral over i passende stykker, da det går ud over dens spændende udformning, og den er ret lang tid om at blive til en flot og "krøllet paddehat" igen.

Alt i alt er Sarcophyton latum er god og ret hårdfør "begynder"-koral, som man ikke burde have problemer med i den daglige pleje. Ofte kan man se, at denne læderkoral huser en hel del meget små parasitiske rør-polypper, men der er ingen grund til panik (hvis man da p.gr.a. den visuelle forstyrrelse, ikke kan tåle at se dem), da de overhovedet ikke skader korallen.


Etymologi

Sarcophyton: Kødlignende plante
Sarco: [Græsk) af sarcos = kødlig
phyton: [Græsk] = plante

latum: [latin] = bred
 

Litteraturhenvisning:
Marine Invertebrates, Organ pipe and Leather Corals, Gorgonians. Wilkens, Peter / Birkholz, Johannes.
Korallrevs-akvariet. Band 4. Fosså. Svein A., / Nilsen. Alf Jacob,

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler, fotos, og tegninger her fra falz.dk
Læs lånebetingelserne
 

Download:
Denne artikel fylder ved download, ca. 1 3/4 sider i A5-format, med en skriftstørrelse på 10 pkt. Times New Roman
- uden billeder..!
Fotos og tegninger skal hentes/lånes separat, og fås derved i en bedre kvalitet.
Dokumentet er i Word-format.
KUN for redaktørere..!

Download artikel
 

Udskrift:
Artiklen bruger 2 stk.
A4 sider - incl. billeder.
Tilladt for alle..!