Puntius oligolepisBleeker (1853)

Blandt de mange farvestrålende barber, finder vi denne lille fisk som man grundet dens farvepragt, ikke ville tiltro en sådan udbredelse som den alligevel har (haft). Svaret skal måske findes i dens utrolige charme, for charme - dét har den..!

Puntius oligolepis

© Foto: F. Ingemann-Hansen

Den er fordringsløs, fredelig og en livlig svømmer som opholder sig i den nederste 3.diedel af vandsøjlen - og så er den særdeles velegnet til selskabsakvariet. I handelen ser den måske ikke ud til at være en af de mest farvestrålende fisk, men når den først har fundet sig til rette hjemme i akvariet, så... Især den legelystne han, får sarte flotte farver. Men lade os tage "pligtstoffet" først:

Taxonomi´en:

Orden: Cypriniformes
  Superfamilie: Cyprinoidea
    Familie: Cyprinidae
      Slægt: Puntius - Hamilton (1822)
        Art: oligolepis

Synonymer: Barbus oligolepis
Populærnavn: Ø-barbe

Etymologi´en:

Puntius: Efter lokalt navn på udbredelsesområde
oligolepis: få skæl

Udseende

Det lidt sølvgrå kropsfarve med de sorte pletter som fisken besidder i dyrehandlerens salgsakvarium, forvandles som førnævnt når den har fundet sig til rette hjemme i dit akvarium. Kroppen får nu et sart blåt til violet metallisk skær, og hannens ryg-, og gatfinner bliver mere intanse i den rød-orange farve, og er en flot kontrast til disses sorte finnekanter.

Den lidt fyldigere hun er knapt så farvestrålende, idet hendes ditto finner er mere gennemsigtigt gullige, og hun mangler de sorte finnekanter.

Størrelsen for begge køn er 4 - 5 cm.

Udbredelse

P. oligolepis kommer fra Asien, nærmere betegnet fra Sumatra og de omkringliggende øer, hvor den lever på lavt vand i kyst-, og højlandets små vandløb og søer.

Akvarieindretning

Selvom den er nem og ligetil at holde - én af årsagerne til at den har været holdt som akvariefisk siden 1914 - bør man alligevel tage hensyn til hvordan den gerne vil ha´ sit nye hjem indrettet:

Da fisken er en meget glad svømmer, bør der være godt med plads som den kan røre sig på. Dog skal der i akvariet - som bare behøver at være på 60 ltr. for at huse en 8-10 stykker - ikke mangle den såkaldte randbeplantning, eller tætte plantetykninger, således at hunnerne kan søge skjul, hvis hannerne frieri går lidt over gevind...

Man bør hovedsageligt benytte sig af fintløvede planter, og bare bryde disses "ensformighed" med pæne bredbladede Cryptocoryner.

Flydeplanter bør der heller ikke mangle - de skal dog ikke dække hele overfladen - bare så´n en 3.die-del. Dette giver fisken en større tryghedsfornemmelse, og de ynder - når det kommer så vidt - at lægge æg i disses nedhængende rodnet.

Et almindelig fint bundlag (2-3 mm.) dækkes sporadisk med langtrevlet sphagnum eller druknede blade, da disse fisk ynder at lede efter foderemner i dette "vildnis". Enkelte trærødder kan også anvendes - bare så´n for syns skyld...

Vandet

Vandet er fisken "ligeglad" med, da den udemærket kan holdes i almindeligt postevand, og hvis det er iltrigt og rent, kan fisken også finde på at gå hen og lægge æg i det - såmænd. Temperaturen bør holdes indenfor 23-26oC., selvom den ingenlunde tager skade af en temperatur nede på de 20oC.

Som alle de andre barbearter, elsker også denne en ret god vandbevægelse, selvom det kombineret med sphagnumbund og flydeplanter, godt kan gå hen og blive til et lidt anstrengende "slap-af"-akvarium.

Foder

Hvad du end finder i fryseren af fiskefoder, eller på hylden med foderdåser, tager dem med begærlighed, og helst fra bundregionen. Levende foder er ikke nødvendigt, men snyd ikke fiskene for det - eller dig selv, for det er lissom om, at fisken slår et ekstra slaw med halen, når det lykkes den at fange en levende myggelarve eller dafnie.

Desværre har fisken også en tendens til at nappe i planternes nye og bløde skud, men dette kan helt undgåes ved at give den et tilskud af grøntfoder.

Opdræt

Med en rig og afvekslende fodring, bliver hunnerne snart rognsvære og klar til leg. Vil man have noget ud af det, bør man indrette et opdrætsakvarium til dem, og dette behøver bare at være på 20-25 ltr.

Nu skal vi være lidt mere opmærksom på vandets værdier: PH = neutral (7), DH = 6-10, og temperaturen skal ligge på 26oC. Akvariet fyldes halvt op med vand fra opholdsakvariet, og fyldes helt op med frisk vand.

Fintløvede planter og flydeplanter sætte i opdrætsakvariet, sammen med én hun og 2 hanner.

Hannen omklamrer under legen, hunnen på rigtig Barbe-manér, og æggene afsættes i de fintløvede planter og i flydeplanternes rodnet. Efter endt leg - som kan ses ved at fiskene farer op og ned langs akvariets ruder - bør de fjernes, da de efterstræber deres egne æg. Herefter afskærmes og mørklægges akvariet.

Ved 26oC. klækker æggene efter ca. 28 timer, og ungerne hænger nu i yderligere 24 timer. Da er blommesækken opbrugt, og de begynder nu at svømme frit for at lede efter noget at æde.

De kræver meget småt foder, så man skal ha´ en infusoriekultur klar til dem, og de skal allerhelst fodres 5-6 X dagligt. Har man ingen infusoriekultur, kan man til nød anvende æggepulver

Efter ca. 3 måneder med rig afvekslende fodring, og gode vandskift, er de så store at man kan kønsbestemme dem, og dermed sælge dem - hvis man vil...

powered by FreeFind

Billedet er venligst udlånt af min gode ven,
F. Ingemann Hansen.
Se flere pletskud på:

akvariefotografen.dk

Det er tilladt at låne artikler, fotos, og tegninger her fra falz.dk
Læs lånebetingelserne
 

Download:
Denne artikel fylder ved download, ca. 2 3/4 sider i A5-format, med en skriftstørrelse på 10 pkt. Times New Roman
- uden billeder..!
Fotos og tegninger skal hentes/lånes separat, og fås derved i en bedre kvalitet.
Dokumentet er i Word-format.
KUN for redaktørere..!

Download artikel
 

Udskrift:
Artiklen bruger 3 stk.
A4 sider - incl. billeder.
Tilladt for alle..!